Kamień do pizzy może zamienić zwykłe ciasto na pizzę w wyjątkowe danie. Wyjątkowo chrupiąca skórka, jest możliwa do osiągnięcia przez pochłonięcie wilgoci, zatrzymanie ciepła, którą oferuje właśnie kamień do pizzy. Jak wyczyścić kamień do pizzy? Trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Jak wyczyścić kamień do pizzy? Niezbędne narzędzia

  • Gumowa szpatułka
  • Proszek do pieczenia
  • Szczoteczka z nylonowym włosiem
  • Ściereczka (mikrofibra)

Pamiętajmy, że kamień do pizzy ma porowatą powierzchnię, która łatwo wchłania ciecz. Właśnie dlatego gotują się tak dobrze i pochłaniają nadmiar wilgoci ze skórki. Zwróćmy uwagę, by podczas czyszczenia używać tylko wody. Środki czystości mogą zostać pochłonięte i przedostaną się później do pizzy podczas kolejnego wypieku.

Kamień do pizzy — najpierw studzimy

Kamienie do pizzy zostały zaprojektowane tak, by pochłaniały i utrzymywały ciepło przez długi czas. Dlatego nie rozpoczynamy czyszczenia kamienia, dopóki nie ostygnie. Zbyt wczesne rozpoczęcie procesu, może spowodować oparzenie lub upuszczenie i zniszczenie kamienia. Najlepiej pozostawić kamień do pizzy na żaroodpornej powierzchni, by całkowicie ostygł. Nie zanurzamy też go w zimnej wodzie, ponieważ może pęknąć.

Jak wyczyścić kamień do pizzy? Ścieramy resztki ciasta

To naturalne, że pozostałości po pizzy przyklejają się do powierzchni kamienia. Tu będzie pomocna gumowa szpatułka, dzięki której skutecznie zeskrobiemy resztki jedzenia. Nie polecamy używania metalowych przyborów, metal może porysować kamień do pizzy, przez co ciasto będzie się przyklejać przy następnym użyciu.

Pizza pieczona jest w wysokiej temperaturze, dlatego zarówno ser, jak i ciasto mogą mocno przypiekać się do powierzchni kamienia. Czasem zeskrobanie ich może wymagać od nas cierpliwości. Jeśli gumowa szpatułka nie radzi sobie ze swoim zadaniem, warto zrobić pastę z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. Później nakładamy pastę na kamień do pizzy i szorujemy szczotką z nylonowym włosiem. Następnie zwilżamy ściereczkę z mikrofibry i wycieramy nią pozostałości pasty.

Przeczytaj:  Jak rozłożyć makroskładniki w diecie - kilka wskazówek

Co istotne nie zanurzajmy kamienia do pizzy w wodzie w celu pozbycia się sody, ponieważ będziemy musieli całkowicie wysuszyć kamień, zanim przejdziemy do dalszych kroków. 

Jak wyczyścić kamień do pizzy? Uporczywe plamy

Kamień do pizzy może mieć trudne do usunięcia plamy z jedzenia, które nie są proste do czyszczenia zwykłymi metodami. W takiej sytuacji należy wypiec go w wysokiej temperaturze. Co prawda, nie jest to konieczne za każdym razem, gdy używany kamienia, a jedynie wtedy, gdy nie udało się usunąć plam innymi sposobami. Jak to zrobić?

Umieszczamy kamień do pizzy w piecu i ustawiamy temperaturę na 500 stopni Fahrenheita. Dzięki temu kamień do pizzy wraz z piecem osiągną temperaturę w tym samym czasie. Gdy piec nagrzeje się do ustawionej temperatury, trzymamy w nim kamień przez godzinę. Inna szkoła mówi o tym, by ustawić samoczyszczenie, które pozwoli na osiągnięcie jeszcze wyższych temperatur, ale to może stworzyć dużo dymu. Poczekajmy, aż kamień do pizzy całkowicie ostygnie, zanim wyjmiemy go z piekarnika. Później należy użyć lekko zwilżonej ściereczki z mikrofibry, by wytrzeć pozostałe zanieczyszczenia.

Pozostawimy kamień do pizzy do całkowitego wyschnięcia

Teraz umieszczamy kamień do pizzy w półce na suszarce lub w innym miejscu, gdzie powietrze będzie krążyć wokół całego kamienia. Pozostawiamy go teraz do całkowitego wyschnięcia przed odłożeniem. Jeśli jest będzie mokry, może nie usunąć wilgoci ze skórki podczas pieczenia, pozostawiając mokrą pizzę. Powyższe kroki mogą pomóc w bezpiecznym usunięciu resztek, które są częścią procesu robienia pizzy. Regularne czyszczenie i konserwacja sprawią, że kamień do pizzy będzie spełniał swoją funkcję, a dietetyczna pizza będzie zawsze na najwyższym poziomie.  Dzięki cyklicznemu usuwaniu jedzenia i okazjonalnemu gruntownemu czyszczeniu, może udać nam się utrzymać kamień na długo w nienagannym stanie.

Podobne: