Czas choroby nie musi być trudny. Koniecznie dowiedz się co robić oraz jak się odżywiać, by łatwiej zwalczyć m.in. infekcję.

Czego unikać w trakcie choroby?

Niezależnie od tego. czy w nasze, organizmie panuje stan zapalny, czy też mamy przeziębienie lub grypę, w pierwszej kolejności należy unikać nadmierne wysiłku. Należy odłożyć na później obowiązki domowe, a także zakupy – można kupić jedynie najpotrzebniejsze rzeczy. Podczas grypy niewskazane jest jednak wychodzenie w miejsca publiczne, ponieważ układ odpornościowy jest wtedy słaby i nie można narażać się na kolejne zarazki. Poprzez kichanie i kaszel można również zarazić innych, więc wskazane będzie pozostanie w domu, aż do czasu całkowitego wyleczenia. Złym pomysłem będą też ciężkostrawne potrawy, w tym dania smażone. Układ pokarmowy jest mocno obciążony przyjmowanymi lekami, dlatego taki rodzaj jedzenia trzeba zostawić na inny czas.

Co jeść w trakcie choroby?

Jeśli mamy do czynienia ze zwykłym przeziębieniem lub grypą, zalecana jest dieta lekkostrawna. Dobrym pomysłem są bogate w składniki odżywcze buliony na warzywach lub mięsie. Gorący bulion pomoże w rozrzedzeniu wydzieliny znajdującej się w zatokach, działa również napotnie. Lekarze zalecają również gotowane i duszone warzywa, lekkostrawne kasze, ryż i zsiadłe mleko. Podczas antybiotykoterapii szczególnie zaleca się spożywanie jogurtów, mających w sobie dobroczynne kultury bakterii. Odbudowują one ściany jelit, uszkodzone podczas antybiotykoterapii. Oprócz tego konieczne jest zażywanie także leków osłonowych. W trakcie choroby warto unikać dużej ilości surowych warzyw. 

Przy przeziębieniu polecane są niektóre przyprawy, takie jak kurkuma, która działa antybakteryjnie oraz imbir, wpływający na wzmocnienie odporności. Można je stosować na co dzień jako profilaktykę przeciwko chorobom. Obie te przyprawy można dodawać do zup lub koktajli wykonanych z warzyw i owoców. O warzywach, owocach oraz roślinach dowiesz się więcej w serwisie gardeneo.

Przeczytaj:  Dietetyczne ciasto marchewkowe - przepis

Przy innych chorobach, takich jak zapalenie trzustki, czy marskość wątroby stosowane są bardzo ścisłe diety, które wykluczają m.in. ciemny chleb, kapustę białą, grzyby, tłuste potrawy, kotlety w panierce. Nowy sposób żywienia powinien wytłumaczyć lekarz, który również wypisuje leki takim pacjentom.

Czy lekarz zawsze musi wystawić L4?

Lekarze niestety niechętnie wystawiają zwolnienia lekarskie, ponieważ wielu pacjentów wymusza L4, by zyskać dodatkowe dni wolne.

Jak prosić o zwolnienie, kiedy naprawdę czujemy się chorzy? Ważne jest podanie wszystkich naszych objawów. Można również poprosić lekarza o zbadanie gardła oraz osłuchanie by sprawdzić, czy niewinny kaszel nie jest początkiem groźnego zapalenia płuc. Czasem konieczne jest również wyjaśnienie lekarzowi charakteru naszej pracy. Jeśli istnieje podejrzenie, że mamy grypę, a pracujemy wśród wielu innych osób, wtedy ze względu na zagrożenie epidemiczne, lekarz wystawi L4. Zwolnienie lekarskie jest przyznawane również, kiedy schorzenie uniemożliwia poruszanie się lub wykonywanie codziennych czynności. Pacjent może więc domagać się L4, kiedy przykładowo choruje na rwę kulszową, a jego praca wymaga długiego siedzenia lub dźwigania ciężkich przedmiotów. By lekarz ocenił, czy dana choroba faktycznie przeszkodzi w wykonywaniu obowiązków w pracy, konieczne jest więc podanie wszystkich swoich objawów oraz opisanie stanowiska pracy. Po wizycie u lekarza na koncie pacjenta pojawi się e-zwolnienie, które jest wysyłane również do pracodawcy.

Podobne: