W tym przepisie zamiast tradycyjnej białej mąki możesz użyć białej mąki pełnoziarnistej, która ma wysoką zawartość błonnika i ma 6 razy więcej witaminy A niż tradycyjna biała mąka. Dodatkowo możesz zastąpić cukier brązowy lub granulowany słodzik cukrem białym. Kilka łyżek tych słodzików będzie wystarczające dla tego przepisu. W międzyczasie możesz wykorzystać zwykły przepis w takiej postaci – ten element tekstu pochodzi z portalu magazynzwierzaka.pl. Alternatywnie, zawsze możesz dodać kilka dodatkowych łyżeczek cynamonu lub innej przyprawy do mieszanki.

Dietetyczne ciasto marchewkowe ma 6-krotną dzienną wartość witaminy A

Według ostatnich badań, pojedynczy kawałek dietetycznego ciasta marchewkowego może dostarczyć Twojemu organizmowi 6-krotne dzienne zalecane spożycie witaminy A. W badaniu, przeprowadzonym przez profesora Gary’ego Frosta, Wydział Żywienia i Dietetyki w Hammersmith Hospital, wzięło udział dziewięciu pacjentów z nadwagą i cukrzycą typu 2. Każdy z uczestników spożywał trzy kawałki ciasta marchewkowego dziennie, co dodawało do 88g cukru.

Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A karotenoidu beta-karotenu. Jedzenie co najmniej czterech do sześciu filiżanek dziennie jest dobrym pomysłem dla każdego, kto chce utrzymać zdrowe ciało. Według Institute of Medicine, dzienna dieta zawierająca 3000 do 4000 mikrogramów witaminy A jest bezpieczna. Jeśli jednak chcesz pozostać bezpieczny, najlepiej trzymać się trzech do czterech porcji marchwi dziennie.

Porównanie tradycyjnego ciasta marchewkowego do dietetycznego ciasta marchewkowego

Jeśli szukasz słodkiego przysmaku, spróbuj tradycyjnego ciasta marchewkowego. Ten klasyczny przysmak jest wilgotny i pyszny, ale być może zastanawiasz się, jaka jest różnica między tradycyjnym a dietetycznym ciastem marchewkowym. Podczas gdy oba rodzaje mają podobny smak, tradycyjne ciasta zawierają więcej cukru i tłuszczu niż ich zdrowsze odpowiedniki. Aby oba smakowały doskonale, użyj świeżo startej marchewki. Świeżo starte marchewki uwalniają więcej wilgoci podczas pieczenia, dzięki czemu spód ciasta nie przywiera.

Różnica między tradycyjnym a dietetycznym ciastem marchewkowym polega na tym, że to pierwsze używa oleju, aby ciasto było wilgotne, podczas gdy to drugie nie. Marchewki nie wchodzą w reakcję z innymi składnikami, takimi jak ziemniaki i fasola, które pochłaniają wilgoć, dlatego nie trzeba ich gotować. Utrzymują również swój kształt, co czyni je idealnymi do pieczenia. I chociaż dietetyczne ciasto marchewkowe zawiera mniej kalorii niż jego tradycyjny odpowiednik, nadal smakuje bogato i pysznie.

Przeczytaj:  Suplementacja na co dzień - najważniejsze suplementy dla każdego

Najlepsze słodziki do ciasta marchewkowego

Tradycyjnie, większość przepisów na ciasto marchewkowe wykorzystuje olej. Zamiast niego możesz zastąpić jogurt grecki (najlepiej o zawartości tłuszczu tylko 2%), miód lub syrop klonowy. Ta opcja bez cukru będzie piec jak zwykły cukier, jednocześnie dodając wilgoć i smak. Powinieneś również użyć jaj i oleju kokosowego, dwóch zdrowych tłuszczów, które są bogate w składniki odżywcze. Mieszanka do pieczenia Allulose firmy Whole Earth Sweetener jest również przyjazna dla keto i będzie działać po prostu dobrze w przepisie.

Naturalnym słodzikiem do użycia jest puree z daktyli. Jest o 300% słodszy niż cukier i nie ma kalorii. Nie jest jednak tak gładkie jak lukier na bazie cukru. Zamiast tego należy dodać łyżeczkę do jednej filiżanki ciasta. Możesz również dodać kilka łyżek stołowych do lukru do smaku. Po tym, powinieneś przechowywać go w lodówce przez 30 do 40 godzin.

Wartość odżywcza 100 gramów ciasta marchewkowego

Wartość odżywcza dietetycznego ciasta marchewkowego jest obliczana na podstawie całkowitej liczby kalorii w żywności. Należy jednak zauważyć, że ilość tłuszczu występująca w tym cieście pochodzi głównie z tłuszczu nasyconego. Porcja dietetycznego ciasta marchewkowego zawiera 16 gramów tłuszczu całkowitego, z czego 3,08 g to tłuszcze nasycone. Z drugiej strony zawiera tylko 5,55 g tłuszczów jednonienasyconych. Ilość cukru w cieście jest również ograniczona, ponieważ ciasto zawiera tylko jedną szóstą łyżeczki cukru.

Jeden kawałek dietetycznego ciasta marchewkowego zawiera około 412 kalorii, czyli około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego przeciętnej osoby dorosłej. Wynika to z jego wysokiej ilości węglowodanów i bardzo małej ilości białka. Wysokie ilości tych dwóch składników odżywczych wskazują na “śmieciowe jedzenie”, które ma dużą gęstość kalorii i wysoką zawartość tłuszczu. Zalecane dzienne spożycie dla osób o prawidłowej wadze wynosi 2400 kcal. Oprócz tłuszczów nasyconych, ciasto marchewkowe zawiera duże ilości wapnia, magnezu i żelaza.

Podobne: