Podstawową różnicą pomiędzy węglowodanami prostymi a złożonymi jest ilość zawartego w nich błonnika. Ponadto węglowodany złożone mają więcej błonnika i zawierają więcej składników odżywczych niż węglowodany proste. Tak więc, podczas gdy “chleb pszenny” jest po prostu innym słowem dla białego chleba, “makaron pszenny” jest nowym pojęciem dla dietetyków – cytat ten jest udostępniony przez redaktora portalu mlodziipiekna.pl. Podobnie, brązowy ryż i biały makaron są zarówno złożonymi węglowodanami.

Rafinowane ziarna są również złożonymi węglowodanami

Rafinowane ziarna są formą białej mąki, która została pozbawiona otrębów i zarodków. W rezultacie, ziarna te nie zawierają wielu ważnych składników odżywczych. Podczas gdy rafinowane ziarna zawierają błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, są one również szybko trawione. Brak tych składników odżywczych powoduje wysoki poziom cukru we krwi i insuliny. Ziarna rafinowane są często przetwarzane w celu zwiększenia trwałości. Natomiast całe ziarna to produkty pełnoziarniste, które nie zawierają składników rafinowanych.

Węglowodany złożone pochodzą z całych ziaren. Całe ziarna mają więcej korzyści zdrowotnych niż rafinowane produkty zbożowe. Podczas gdy większość ludzi preferuje całe ziarna, węglowodany złożone można znaleźć również w produktach przetworzonych. Te węglowodany nie są trawione tak szybko i nie mają takiej samej zawartości błonnika jak inne węglowodany złożone. Te pokarmy można znaleźć w napojach gazowanych i słodyczach. Rafinowane ziarna są również bogate w cukry i inne składniki. Ponadto, rafinowane ziarna zawierają wysoki poziom sodu i tłuszczu.

Wśród korzyści zdrowotnych płynących z całych ziaren jest utrata wagi. Jedzenie trzech porcji produktów z pełnego ziarna dziennie zmniejsza ryzyko otyłości aż o 35 procent. Ponadto, spożywanie trzech porcji pełnych ziaren dziennie jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru. Ziarna rafinowane zawierają również cukry, które mogą zwiększyć ryzyko wielu chorób. Podczas gdy całe ziarna są zdrowe dla organizmu, rafinowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny i mogą przyczyniać się do otyłości.

Przeczytaj:  Dieta bez węglowodanów - czy warto?

Biały ryż vs brązowy ryż

Jeśli nie jesteś pewien, który wybrać z dwóch najpopularniejszych ziaren, powinieneś najpierw rozważyć ich różne korzyści zdrowotne. Brązowy ryż zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i fitochemikaliów, podczas gdy biały ryż jest ubogi w te składniki odżywcze. Zewnętrzna warstwa ryżu zawiera również większość zawartości minerałów i witamin. Tymczasem środkowa warstwa ryżu jest bogata w węglowodany i białko. Zawiera również niewielkie ilości witaminy B i cynku. Niestety, biały ryż jest pozbawiony tych składników odżywczych i ma niższą wartość odżywczą niż jego odpowiednik.

Choć wiele osób woli brązowy ryż od białego, ten drugi jest wciąż zdrowszym wyborem. Zachowuje on otręby i zarodki, podczas gdy biały ryż został pozbawiony tych elementów. Powstały produkt zawiera znaczną ilość błonnika i jest sycący, podczas gdy biały ryż prawie go nie posiada. Podczas gdy obie odmiany są uważane za zdrowe, mają swoje wady, więc upewnij się, że wybierzesz tę, która pasuje do Twojego stylu życia i diety.

Podczas gdy biały ryż jest rafinowany i nie zawiera błonnika, brązowy ryż jest pełnym ziarnem i zawiera zarodek, otręby i bielmo. Otręby i zarodki wnoszą do ziarna błonnik i kolor. W przeciwieństwie do tego, biały ryż jest pozbawiony zarówno zarodka, jak i otrąb, a zawiera jedynie skrobiowe bielmo. Dzięki temu jest zdrowszy, ale też bardziej podatny na zepsucie. Jeśli obawiasz się wpływu białego ryżu na poziom cukru we krwi, wybierz zamiast niego ryż brązowy.

Podobne: