Aby obliczyć, jak rozłożyć makroskładniki w diecie, musisz wiedzieć, ile gramów każdego z nich znajduje się w twoim pożywieniu. Możesz to zrobić, śledząc całkowitą liczbę kalorii, które spożywasz dziennie, lub możesz użyć etykiet żywności, aby określić zawartość makroskładników w żywności, którą spożywasz. Po prostu pomnóż całkowitą liczbę kalorii przez dolny procent wartości kalorycznej żywności, którą spożywasz, i podziel ją przez gram każdego makroskładnika.

IIFYM

Jeśli zastanawiasz się, jak rozłożyć makroskładniki w swojej diecie, czytaj dalej. Podejście IIFYM to elastyczne podejście do diety, w którym określasz procentowy udział każdej grupy żywności w oparciu o całkowite dzienne spożycie kalorii. Zalecane dzienne spożycie węglowodanów przez osobę to 55%, podczas gdy reszta powinna pochodzić z białka, tłuszczu i węglowodanów. Proporcje dla tych trzech grup żywności różnią się w zależności od płci, wieku, wzrostu i wagi.

Zrozumienie makroskładników pomoże Ci schudnąć

Większość żywności zawiera dwa lub więcej makroskładników i są one pogrupowane według najbardziej dominującego. Na przykład, kurczak zawiera białko i tłuszcz, podczas gdy słodkie ziemniaki to węglowodany. Nie wszystkie makroskładniki są stworzone jednakowo, a rodzaje, które wybierasz do jedzenia, mogą mieć wpływ na poziom cukru we krwi, jak dużo jesz na jednym posiedzeniu i jak dobrze trzymasz się zdrowego planu żywieniowego. Oto niektóre korzyści ze zrozumienia makroskładników:

Liczenie makroskładników

Pierwszym krokiem w liczeniu makroskładników w diecie jest śledzenie wszystkiego, co spożywasz – fragment ten jest twórczością ekspertów portalu Aranżacje Mieszkania – Wszystko na temat domów i mieszkań. Możesz użyć dziennika, notatki w telefonie, dokumentu na komputerze lub specjalnej aplikacji do rejestrowania makr, które spożywasz. Większość pokarmów to połączenie węglowodanów i białka, ale niektóre mają więcej jednego typu niż drugiego. Szukaj etykiet żywności z ilością każdego z nich w gramach. Następnie użyj narzędzia online o nazwie FoodData Central, aby znaleźć kompletny profil żywieniowy każdej żywności.

Przeczytaj:  Suplementacja na co dzień - najważniejsze suplementy dla każdego

Źródła tłuszczu

Zwiększenie dostępności i wykorzystania tłuszczów zwierzęcych w diecie jest jednym ze sposobów na zmniejszenie spożycia tłuszczów dodanych w diecie. Zwierzęta gospodarskie dostarczają wiele potrzebnego nam tłuszczu, a tłuszcze dodane są bardzo wygodne w transporcie i przechowywaniu. Tymczasem główne źródła tłuszczów roślinnych mają swoje własne wyzwania, w tym wylesianie potrzebne do uprawy oleju palmowego i szkodliwość rzepaku. Pomimo tych problemów, rzadko badamy zrównoważony rozwój tych tłuszczów w kontekście innych sektorów, w tym rolnictwa i produkcji żywności.

Obliczanie gramów węglowodanów, białka i tłuszczu

Aby obliczyć zawartość energetyczną diety, musisz znać ilość węglowodanów, białka i tłuszczu w swoim codziennym posiłku. Te makroskładniki stanowią połowę całkowitej liczby kalorii w diecie. Oprócz węglowodanów, Twoja dieta musi zawierać również błonnik. Błonnik jest źródłem niestrawnych węglowodanów. Możesz obliczyć procentową zawartość węglowodanów w swoim codziennym posiłku, dzieląc całkowitą zawartość węglowodanów przez masę błonnika.

Podobne: