W tym artykule przyjrzymy się kilku sposobom na dodanie sezonowych produktów, orzechów i jagód do swojej dietetycznej sałatki. Oto kilka dodatkowych sposobów na ubranie swojej sałatki:

Dodanie owoców i jagód do sałatki

Dodanie owoców i jagód do sałatki to zdrowy, łatwy sposób na dodanie koloru do posiłku. Letnie owoce, takie jak arbuz, maliny i jagody nadają sałatkom żywy, kolorowy wygląd. Unikaj brzoskwiń i nektarynek, ponieważ są one śliskie i szybko zmieniają kolor. Zamiast tego zdecyduj się na jabłka i inne popularne owoce. Są one świetnym sposobem na uzyskanie większej ilości składników odżywczych z sałatki bez dodawania zbyt wielu kalorii lub tłuszczu.

Aby dodać jeszcze więcej smaku do swojej sałatki, dodaj gotowane całe ziarna lub warzywa skrobiowe. Dobra mieszanka gotowanych warzyw skrobiowych dostarcza błonnika i węglowodanów złożonych, jednocześnie dostarczając witamin i minerałów – fragment ten jest wynikiem działań ekipy serwisu majsterklepka140.pl. Jeśli nie lubisz gotowanych warzyw, spróbuj dodać do sałatki porcję owoców. Plasterki jabłek mają tylko 30 kalorii na porcję. Jagody mają około 40 kalorii. Dodaj wyciskanie soku z limonki dla dodanego zest.

Możesz przygotować sałatkę owocową dzień wcześniej. Wystarczy przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, że owoce mogą zbrązowieć, jeśli nie są przechowywane w lodówce, więc użyj słoika lub pojemnika, który chroni owoce przed zepsuciem. Możesz również przygotować świeżą sałatkę poprzedniego wieczoru, a następnie podrzucić ją razem w porze kolacji.

Dodanie orzechów

Dodanie orzechów do sałatek to świetny sposób na zwiększenie ilości błonnika i białka w posiłku. Wiele orzechów może być spożywanych jako posiłek lub zredukowanych do proszku i używanych jako dodatek do sałatek. Niezależnie od tego, czy używasz robota kuchennego czy moździerza i tłuczka, orzechy dodają imponującą ilość wartości odżywczych i smaku do sałatek. Niektóre orzechy mogą być nawet dodawane do smoothies. Oto jak dodać orzechy do sałatki na łatwą kolację.

Pekany i orzechy włoskie są świetnym wyborem dla sałatek dietetycznych, ponieważ mają naturalny orzechowy smak i są niskokaloryczne i węglowodany. Orzechy włoskie są świetne dla Twojego serca i mózgu, i smakują wyśmienicie w sałatkach ze szpinakiem. Jeśli chcesz się rozpieścić, spróbuj orzeszków piniowych. Jeśli jesteś na napięty budżet, można kupić wstępnie łuskane orzechy dla dodatkowej wygody.

Przeczytaj:  Węglowodany złożone Vs węglowodany proste - na czym polega różnica?

Możesz również dodać orzechy włoskie, pistacje i nasiona do swoich sałatek. Są one nie tylko smaczne i pożywne, ale także mają wysoką zawartość błonnika. Można je również wykorzystać do dodania chrupania do sałatki. Niektóre orzechy mają wysoką zawartość białka, podczas gdy inne mają wysoką zawartość błonnika. Dodanie orzechów i nasion do sałatek może sprawić, że będzie to szybka, satysfakcjonująca kolacja.

Dodanie produktów sezonowych

Dodanie produktów sezonowych do sałatek dietetycznych na kolację to łatwy i smaczny sposób na dodanie różnorodności i składników odżywczych do posiłku. Możesz kupić niegotowane całe ziarna w lokalnym sklepie spożywczym lub ugotować je samodzielnie w wodzie w stosunku jeden do dwóch. Dla dodania białka, ugotuj fasolę w skórkach i połącz z wodą. Zarówno ziarna, jak i fasola dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i białka.

Dodając sezonowe owoce i warzywa do swojej diety, staraj się używać świeżych, lokalnych produktów. Lato pozbawia nasze ciała składników odżywczych, więc chcemy, aby nasze ciała były zaopatrzone w świeże, sezonowe produkty. Upewnij się, że wybierasz bazę, dodatek i dressing, które są odpowiednie dla danej pory roku. Uwzględnij szeroką gamę letnich składników, takich jak woodapple, ogórek, drumsticks i proso, które jest świetnym źródłem białka. Przygotuj sałatki z wyprzedzeniem i podawaj schłodzone.

Dodanie kolorowych warzyw do dietetycznych sałatek to doskonały sposób na zwiększenie ich wartości odżywczej. Różnorodność kolorowych warzyw doda do posiłku zróżnicowaną mieszankę witamin i minerałów. Owoce mogą być kontrowersyjne dla fanów sałatek w starym stylu, ale kiwi i truskawki to doskonałe dodatki. Pomarańcze mandarynki są słodkim dodatkiem do gorzkiej zieleniny i dobrze komponują się z serem. Suszone owoce również dodają słodkiego smaku.

Podobne: