Istnieje wiele opcji, jeśli chodzi o tworzenie własnych pysznych, bezkalorycznych smakołyków. Ciemna czekolada, migdały, daktyle i sól morska to jedne z najbardziej popularnych składników. Wszystkie trzy doskonale do siebie pasują. Migdały dodają odrobinę chrupkości, a słodki smak syropu klonowego jest idealnym dopełnieniem. Migdały mogą sprawić, że każdy baton dietetyczny będzie nieco bardziej aromatyczny.

Ten artykuł jest wynikiem naszej współpracy z kalorie.net

Daktyle

Przy tworzeniu zdrowego przepisu na baton dietetyczny, daktyle są świetnym wyborem. Daktyle mają naturalnie słodki smak, więc nie będziesz musiał się martwić o wyrzucenie całego tego cukru na batony! Plus, mają szeroką gamę witamin i minerałów! Oto jak wykorzystać daktyle w przepisie na batony dietetyczne:

Daktyle są świetnym źródłem błonnika i są szybko wchłaniającym się źródłem energii. Ponadto są pełne potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Dodatek rodzynek to świetny sposób na to, aby batony były naturalnym słodzikiem i dobrą przekąską przedtreningową. Idealna przekąska, te batony są idealne do lunchboxów dzieci! Nigdy nie będą wiedziały, że są zrobione z daktyli!

Orzechy

Aby zrobić ten batonik z orzechami, przygotuj patelnię, lekko spryskując ją sprayem do gotowania. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Wciśnij masę na patelnię i piecz w piekarniku przez 20 do 23 minut – informacja ta pochodzi bezpośrednio od autora portalu . Pozwól batonom ostygnąć przed przechowywaniem w szczelnym pojemniku. Aby uzyskać lepszy efekt, użyj silikonowej blachy do pieczenia. Alternatywnie, można również użyć standardowej patelni. Aby bary były smaczniejsze, możesz dodać różne rodzaje suszonych owoców i orzechów.

Aby stworzyć zdrowszą wersję, dodaj do mieszanki odrobinę syropu klonowego. Dzięki temu orzechowe batony będą wilgotne i będą trzymać się razem. Batoniki będą smakować o wiele lepiej niż te kupowane w sklepie. Orzechy dostarczą również mnóstwo białka i błonnika. Dla pysznej, zdrowej przekąski, te batony są świetne do zabrania ze sobą na wycieczkę drogową. Te smaczne smakołyki są pysznym sposobem na uzyskanie wszystkich korzyści z diety śródziemnomorskiej i sprawią, że będziesz czuł się syty na dłużej.

Płatki owsiane

Płatki owsiane w batonach dietetycznych to zdrowa przekąska, którą łatwo zrobić i zamrozić. Jest również dobrym źródłem błonnika i białka, a do tego jest dobra dla Ciebie. Możesz użyć walcowanych płatków owsianych lub bezglutenowego rodzaju owsa. Inne dobre opcje obejmują suszone banany, pekany lub daty Medjool. Owies może być używany jako wypełniacz zamiast cukru, więc nie będą smakować ziarniście lub mdło.

Możesz również zrobić własne bary owsiane, używając składników wymienionych powyżej. Cała mąka pszenna, walcowane płatki owsiane, orzechy i miód to dobre opcje dla zdrowych i pysznych smakołyków. Banany są dobrym źródłem wilgoci i dodają miłej słodyczy do barów. Oprócz bananów, do batonów można dodać suszoną żurawinę, borówki i rodzynki. Łyżka miodu sprawi, że skarmelizują się w piekarniku.

Syrop klonowy

Syrop klonowy w batonach dietetycznych ma kilka zaskakujących korzyści. Po pierwsze, syrop klonowy jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Nie tylko to, syrop klonowy jest znacznie wyższy w minerały niż brązowy cukier. Te minerały pomagają wspierać układ odpornościowy Twojego organizmu i promują tworzenie zdrowych czerwonych krwinek. Po drugie, ćwierć filiżanki czystego syropu klonowego zawiera ponad 30% dziennej zalecanej zawartości manganu. Podczas gdy syrop klonowy ma wysoką zawartość cukru, jest również bogatym źródłem minerałów, w tym żelaza i manganu.

Przeczytaj:  Co jeść na diecie roślinnej

Jedno badanie wykazało, że kobiety, które zjadły ćwierć filiżanki syropu klonowego w jednym posiedzeniu, doświadczyły szeregu objawów, w tym zaczerwienienia skóry, swędzenia i czerwonych pręg. Na szczęście nie wystąpiły żadne inne objawy, w tym duszności, świszczący oddech czy przekrwienie nosa. Kobieta zauważyła jednak, że wcześniej tolerowała w pełni przetworzony syrop klonowy i po wystąpieniu reakcji nadal go spożywała. Następnie przeprowadziła testy na alergię na pyłki drzew, orzechy laskowe i orzeszki ziemne. Zaleca się jej stosowanie różnych syropów podczas spożywania syropu klonowego, ponieważ dostępnych jest kilka rodzajów.

Pasta waniliowa

Pasta waniliowa jest mieszaniną skoncentrowanego ekstraktu z ziaren wanilii i sproszkowanych ziaren wanilii. Jej konsystencja przypomina płynny klej, ale jest gęstsza i bardziej aromatyczna. Większość past zawiera syrop kukurydziany lub cukier inwertowany, a niektóre używają resztek proszku z procesu ekstrakcji ziaren wanilii. Są jednak marki, które używają naturalnego spoiwa i pasty z ziaren wanilii jako głównego składnika. Oto kilka wskazówek, jak używać pasty waniliowej w swoich ulubionych przepisach:

Przy zakupie pasty waniliowej, pamiętaj o następujących kwestiach: jest ona zazwyczaj sprzedawana w pojemnikach o pojemności jednego funta. Ten aromat będzie dobrze przechowywany w lodówce, a po otwarciu, możesz go zdekantować, aby dać znajomym, którzy pieką, też. Niektóre sklepy spożywcze mają w swojej ofercie również ten produkt, w tym Trader Joe’s. Należy jednak pamiętać, że niektóre marki nie wysyłają produktów na kontynent amerykański. Jeśli nie masz pewności co do lokalnego sklepu, sprawdź Amazon.com dla niektórych świetnych cen.

Cocoa powder

Using cocoa powder in diet bars is a good way to increase the nutrition of your diet while still tasting great. Dodaj gałkę do owsianki, smoothies, jogurtu i kawy. Wzmacnia również smak mleka bezmlecznego i kawy. Kakao w proszku ma smak podobny do ciemnej czekolady. Aby posłodzić, dodaj agawę, syrop klonowy lub owoce. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak miód lub banany.

Dobrą wiadomością o kakao w proszku jest to, że jest bardzo niskokaloryczne. Jedna łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku ma tylko 25 kalorii, co stanowi mniej niż jeden procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Co więcej, kakao w proszku jest bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu i sprzyja odczuwaniu sytości po posiłku. Jedna porcja kakao w proszku zawiera około czterech gramów błonnika, co stanowi około 11 do 16 procent dziennego zalecanego spożycia.

Podobne: