Jeśli jesteś na planie odchudzania, być może nadszedł czas, aby eksperymentować z różnymi przepisami na koktajle białkowe. Niektóre przepisy wymagają użycia owoców, ale nie jest to konieczne. Warzywa i bogate w białko produkty mleczne dodają paliwa i smaku do koktajlu. Inne składniki, które można spróbować to jogurt grecki, niesłodzone mleko migdałowe i masło migdałowe. Oto kilka wskazówek, aby stworzyć pyszny, satysfakcjonujący koktajl:

Warzywa dodają smaku i paliwa do koktajli białkowych

Warzywa są świetnym sposobem na dodanie smaku i odżywienia do koktajli białkowych dla utraty wagi. Chociaż nie są one tak bogate w białko jak białka zwierzęce, pomagają zaspokoić Twoje zapotrzebowanie na białko i obniżyć spożycie cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Popularne źródła białka roślinnego obejmują soję, rośliny strączkowe i orzechy. Niektóre białka roślinne są również dostępne jako teksturowane białko roślinne, które jest wykonane z mąki sojowej i działa głównie jako alternatywa dla mięsa. W przeciwieństwie do białek zwierzęcych, źródła białka roślinnego nie mają takiej samej wartości biologicznej, wykorzystania białka netto lub współczynnika efektywności białka jak białka zwierzęce.

Jogurt grecki

Jeśli próbujesz schudnąć, koktajle proteinowe z jogurtu greckiego mogą pomóc Ci osiągnąć cel. Jogurt grecki jest załadowany białkiem, ma niską zawartość cukru i ma wysoki poziom probiotyków, które mogą pomóc złagodzić problemy trawienne – te dane są skutkiem badań redakcji strony Blog parentingowy. Koktajl z greckiego jogurtu zawiera również świeże owoce, takie jak truskawki i banan. Gałka białka w proszku może zawierać do 60 gramów białka, co czyni ją smaczną przekąską dla utraty wagi.

Niesłodzone mleko migdałowe

Jeśli jesteś weganinem, możesz być zainteresowany użyciem niesłodzonego mleka migdałowego w swoich koktajlach proteinowych. Ten bezmleczny napój jest pysznym sposobem na zaspokojenie słodkich zachcianek i jest również dobrą opcją, jeśli nie tolerujesz laktozy. Około 68% populacji doświadcza dyskomfortu trawiennego po spożyciu produktów mlecznych, które zawierają laktozę. Dodatkowo, mleko migdałowe może być używane w smoothies i wypiekach.

Przeczytaj:  Dieta na masę mięśniową - jak zacząć?

Masło migdałowe

Dla szybkiego i łatwego zastąpienia posiłku, koktajle proteinowe z masłem migdałowym są doskonałym wyborem. Typowy koktajl zawiera 7 składników, z których każdy ma wyraźne korzyści zdrowotne. Koktajle proteinowe z masłem migdałowym są pełne białka, zdrowych dla serca tłuszczów, kwasów omega-3 i niezbędnych witamin. Oto jak je przygotować. Użyj karty z przepisami, aby obliczyć wielkość porcji i ciesz się! Prosty przepis na bananowo-migdałowy koktajl proteinowy można dostosować do swoich specyficznych smaków i preferencji.

Warzywa

Warzywne koktajle proteinowe dla utraty wagi są coraz bardziej popularne ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, które zapewniają. Białko pomaga regulować metabolizm organizmu, a także może zmniejszyć zachcianki. Białko uwalnia hormony PYY i GLP-1, które działają na części mózgu, które wyzwalają uczucia głodu. Hormony te stabilizują poziom apetytu i sprawiają, że ludzie są dłużej syci. Wiele badań przyjrzało się połączeniu między białkiem a zmniejszeniem apetytu. W badaniu z 2019 roku porównano wpływ białka grochu i białka serwatki na utratę wagi.

Ice

Jeśli próbujesz schudnąć, prawdopodobnie słyszałeś o korzyściach płynących z koktajli białkowych Ice. Koktajle te mogą zastąpić posiłek lub nawet pełnić rolę przekąski. Większość kobiet ma zapotrzebowanie na kalorie w wysokości 1200 – 1500 dziennie w celu utraty wagi, a badania wykazały, że spożywanie trzech posiłków i dwóch przekąsek dziennie wiąże się z niższym BMI i utrzymaniem wagi w czasie. Oznacza to, że niskokaloryczny shake może być przekąską pomiędzy posiłkami lub jako przekąska potreningowa.

Podobne: