Kanapka PB&J zyskuje zdrową odmianę w postaci muffinek! Użyj dowolnego dżemu lub składników, które lubisz! Częstym problemem z przepisami bezzbożowymi jest to, że często wzywają one orzechy, co sprawia, że nie są odpowiednie dla osób z alergią na orzechy. Ten przepis zawiera mąkę kokosową, mielony len, puree bananowe i masło z nasion słonecznika. Nie zawiera on również żadnych orzechów! Wypróbuj go już dziś! Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś!

Artykuł poniżej jest wynikiem inspirującej współpracy z cateringdiet.pl

Banan to no-brainer

Bananan jest dietetyczną potęgą w tym przepisie. Chociaż ma wysoką zawartość cukru, nadal jest zdrową przekąską, a do tego ma mocny cios! Banany są ładowane z potasem i błonnikiem, i utrzymują twój przewód pokarmowy działający gładko i utrzymują ciebie czujący pełnię dla dłużej. Możesz więc cieszyć się smakiem banana w swoich muffinach z fit imprezą.

Gruszki to no-brainer

Gdy planujesz imprezę, upewnij się, że wybierasz owoce, które są zdrowe i pasują do diety Twoich gości. Gruszki to oczywisty wybór. Te smaczne muffiny zawierają świeże borówki, cynamon, imbir i pekany. Pekany, orzechy włoskie i inne zdrowe orzechy stanowią świetny dodatek do tego przepisu. Gruszki są również świetnym wyborem dla dietetycznych muffinek, ponieważ nie są obezwładniające i są subtelniejsze w smaku niż jabłka.

Kokos jest kluczowym składnikiem

Możesz się zastanawiać, jak kokos może być tak ważny w przepisie na zdrowe muffinki – pomysł na ten fragment jest zaczerpnięty ze strony . Cóż, jest to właściwie stosunkowo powszechny składnik w przepisach na zdrowe wypieki, ale to taki, który nieczęsto pojawia się w dietetycznych muffinach. Ten słodki składnik jest nierafinowany, więc ma niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru. Dodatkowo mąka kokosowa dobrze wchłania wilgoć, więc potrzebujesz tylko ćwierć filiżanki na 6 muffinek.

Sos jabłkowy to świetny sposób na zagwarantowanie, że miękisz pozostanie wilgotny

Jeśli obawiasz się, że Twoje ulubione ciasteczko może stać się suche, rozważ umieszczenie łyżki sosu jabłkowego na wierzchu. Dzięki temu miękisz pozostanie wilgotny. Jeśli nie jesteś fanem szarlotki, możesz kupić gotową wersję lub zrobić własną od podstaw. Istnieje wiele korzyści z jedzenia sosu jabłkowego, od bycia zdrowym do dodawania smaku do twoich wypieków.

Przeczytaj:  Jak zrobić batony proteinowe w domu - kilka wskazówek

Mąka kokosowa jest gwiazdą rocka w wielu bezglutenowych wypiekach

Chociaż możesz nie od razu kojarzyć mąkę kokosową ze zdrową dietą, jest ona ważnym składnikiem wielu bezzbożowych i bezglutenowych wypieków. Ta bezglutenowa mąka zawiera kilka składników odżywczych, które są ważne dla zdrowej diety, w tym mangan, potas, fosfor, selen i witaminę B6. Może być również stosowana w przepisach na pieczenie skórki do pizzy, chleba i muffinek, chociaż może być konieczne dodanie większej ilości płynu podczas używania jej w przepisie niż w przypadku innych mąk.

Słodzony kokos w płatkach ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych jak na pokarm roślinny

Płatki i wiórki kokosowe są dobrymi zamiennikami masła. Kokos w płatkach ma wyraźny kokosowy smak, ale może być wysoki w tłuszczach nasyconych. Orzechy makadamia, które są bogate w orzechowy smak, są również dobrym wyborem. Zarówno masła orzechowe, jak i płatki kokosowe można kupić w sklepie. Płatki słodzone kokosowe mają wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w przepisie na dietetyczne muffiny, więc możesz chcieć je zastąpić.

Aquafaba to gęsty odcedzony jogurt, który jest tradycyjny na Islandii

Islandzkie produkty mleczne są bardzo popularne, w tym produkt mleczny skyr. Często porównywany do greckiego jogurtu, skyr jest znany ze swojej gęstej konsystencji i wysokiej zawartości białka. Zazwyczaj podaje się go na zimno i spożywa z mlekiem lub cukrem, a wytwarza się go z pasteryzowanego mleka krowiego. Chociaż jego smak jest podobny do greckiego jogurtu, jest znacznie łagodniejszy. Zawiera około 13% białka.

Podobne: