Czego unikać w diecie przyjaznej trzustce? Unikaj wysokotłuszczowych białek, słodyczy i tłuszczów nasyconych. Przeczytaj ten artykuł, aby uzyskać kilka wskazówek. Dowiesz się, czego unikać i jakie pokarmy jeść w zamian. Te wskazówki pomogą Ci dokonać zdrowych wyborów i trzymać się ich! Nie bądź też zaskoczony, gdy okaże się, że niektóre z Twoich ulubionych pokarmów nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać!

Unikanie wysokotłuszczowych białek

Dieta osoby ze zdrową trzustką jest bardzo ważna dla ogólnego zdrowia organizmu. Trzustka wydziela niezbędne hormony i enzymy, a uszkodzenie tego organu może mieć wpływ na różne części ciała. Chociaż nie zawsze jest możliwe kontrolowanie lub odwrócenie zaburzeń trzustki, osoba nadal może zrobić wiele, aby wspierać jej zdrowie. Oto kilka wskazówek dotyczących utrzymania zdrowej trzustki:

Aby uniknąć wyzwalania wysokotłuszczowych białek, jedz więcej pokarmów bogatych w błonnik. Pokarmy te obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, które są częstą przyczyną ostrego zapalenia trzustki. Zawierają one również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zwalczaniu uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki. Spożywanie różnych kolorowych owoców i warzyw jest niezbędne do wspierania trzustki. Dążyć do co najmniej pięciu porcji całych owoców i warzyw dziennie.

Unikanie tłuszczów nasyconych

Osobom z EPI często mówi się, aby ograniczyły spożycie tłuszczów i włączyły ich więcej do swojej diety – słowa te są produktem ekspertów strony medialarts.pl. Prawda jest taka, że tłuszcze są niezbędne dla dobrego odżywiania. Pomagają w absorpcji składników odżywczych, wzroście nowych komórek i produkcji hormonów. Jednak nie wszystkie tłuszcze w diecie są stworzone tak samo. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci kontrolować spożycie tłuszczu. Czytaj uważnie etykiety przy zakupie żywności i szukaj produktów o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu. Bądź świadoma, że wiele produktów ma więcej niż jedną porcję, więc najpierw sprawdź etykietę żywieniową, aby określić całkowitą ilość tłuszczów zawartych w produkcie.

Diety wysokotłuszczowe zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzustki, a kobiety, które spożywają dużo tłuszczów nasyconych, są o 36 procent bardziej narażone na jego rozwój niż te, które tego nie robią. Co więcej, najsilniejszy związek między spożyciem tłuszczu a rakiem stwierdzono w żywności pochodzenia zwierzęcego. Badania przeprowadzone przez National Institutes of Health wykazały, że ludzie, którzy jedli mięso, mieli o 43 procent większe ryzyko zachorowania na raka trzustki. Badanie to wykazało również, że ludzie, którzy jedli duże ilości produktów mlecznych, byli również narażeni na większe ryzyko raka trzustki. W rzeczywistości, rak trzustki zabije w tym roku ponad 35 000 osób w Stanach Zjednoczonych.

Przeczytaj:  Dieta bez węglowodanów - czy warto?

Unikanie żywności o wysokiej zawartości cukru

Jedzenie zrównoważonej diety jest kluczowe dla wspierania trzustki. Dostarcza ona ważnych składników odżywczych, błonnika i witamin, których potrzebuje organizm. Oprócz tego, że owoce są dobrym wyborem dla diabetyków, zawierają również naturalny cukier, który jest dobry dla organizmu. Niski poziom cukru we krwi może mieć wiele negatywnych skutków. Jak więc uniknąć tego problemu? Oto kilka wskazówek.

Zmniejsz ilość spożywanych pokarmów o wysokiej zawartości cukru. Staraj się jeść połowę swojego talerza z owocami i warzywami. Możesz chcieć zastąpić wysokocukrowe desery bardziej zdrowymi opcjami. Spróbuj jeść mniej cukrowe produkty, takie jak twaróg i jogurt. Niskotłuszczowy nabiał może być korzystny dla funkcji trzustki. I możesz zdecydować się na więcej owoców i warzyw, jeśli wolisz zdrowy posiłek.

Unikanie tłuszczów trans

Przemysł produkujący żywność tworzy sztuczne tłuszcze trans, które są wysokokaloryczne i znajdują się w margarynie, produkowanej żywności i niektórych przetworzonych produktach spożywczych. Większość dietetycznych źródeł tłuszczów wielonienasyconych to kwasy tłuszczowe Omega 6. Znajdują się one w niewielkich ilościach w pokarmach mlecznych. Tłuszcze trans powstają, gdy zwykłe oleje są podgrzewane w wysokich temperaturach. Należy ich unikać. Podczas gdy ważne jest, aby ograniczyć tłuszcze nasycone, inne tłuszcze są również wysokokaloryczne i przyczyniają się do przyrostu masy ciała.

Niektórzy ludzie z zapaleniem trzustki mogą tolerować trzydzieści do czterdziestu procent swoich całkowitych dziennych kalorii z tłuszczu, i średniołańcuchowych trójglicerydów. Jednak powinny one dążyć do jedzenia mniej tłuszczu i zamiast tego spożywać więcej owoców i warzyw. Jedzenie większej ilości owoców i warzyw to doskonały sposób na wsparcie trzustki, a jednocześnie ochrona układu pokarmowego i walka z wolnymi rodnikami. Ponadto, unikanie tłuszczów trans jest ważne dla osób z zapaleniem trzustki, ponieważ kwasy tłuszczowe trans mogą pogorszyć objawy.

Podobne: